اسفرزه یا پسیلیوم
اسفرزه یا پسیلیوم، یک بذر گیاهی است که سرشار از فیبر و پروبیوتیک بوده و در طب سنتی کاربرد زیادی دارد. این گیاه قابلیت جذب آب بالایی دارد و برای رفع مشکلات مربوط به سلامتی، همچون درمان یبوست، رفع خشکی روده و بهبود التهاب روده مورد استفاده قرار می گیرد. در این مقاله به بررسی خواص اسفرزه و نحوه مصرف آن میپردازیم.
استفاده از اسفرزه به دلیل طبیعی بودن آن، باعث بروز عوارض خاصی نمی شود و اکثر افراد می توانند از آن استفاده کنند. این گیاه خواص زیادی دارد، اما یکی از مهم ترین خواص این گیاه، درمان مشکلات گوارشی همچون اسهال و یبوست است.
خواص اسفرز
در ادامه به معرفی خواص اسفرزه پرداخته شده است
تقویت دستگاه گوارش
بر اساس تحقیقات صورت گرفته، گنجاندن اسفرزه در رژیم غذایی موجب تقویت دستگاه گوارش می شود، زیرا با جذب پروبیوتیک به روده، موجب افزایش باکتری های مفید روده و بهبود عملکرد روده ها می شود، همچنین به درمان التهاب و عفونت روده کمک کرده و با افزایش حرکات روده، موجب بهبود فرایند هضم می شود. علاوه بر این، مصرف اسفرزه به درمان سندرم روده تحریک پذیر، بیماری کرون و هموروئید کمک کرده و موجب تقویت معده می شود.
درمان یبوست
دانه های اسفرزه حاوی موسیلاژ هستند که با جذب آب، حجم آن ها 10 برابر افزایش پیدا می کند و به دلیل حجیم نمودن مدفوع، به درمان یبوست کمک کرده و موجب تسهیل دفع مدفوع می شود.
خواص اسفرزه و نحوه مصرف آن
پاکسازی معده و روده
موسیلاژ موجود در دانه های اسفرزه، نوعی فیبر غذایی است که با جذب آب حالت لعابی پیدا کرده و به پاکسازی معده و روده، و سم زدایی بدن کمک می کند.
کاهش کلسترول
استفاده از اسفرزه با جذب فیبر محلول در بدن، موجب کاهش کلسترول بد خون می شود. در واقع، گنجاندن اسفرزه در رژیم غذایی با کاهش اثرات منفی چربی خون بر بدن، از بروز بیماری های قلبی جلوگیری می کند.
کاهش وزن
همانطور که ذکر شد، مصرف اسفرزه موجب کاهش چربی خون می شود، و از سوی دیگر، با افزایش سوخت و ساز بدن، به کاهش وزن کمک می کند.
همچنین، فیبر موجود در اسفرزه با جذب آب حجیم شده و حجم زیادی از معده را پر می کند، در نتیجه فرد برای مدت طولانی تری احساس سیری می کند و میل او به پرخوری و غذا خوردن کم می شود، در نتیجه به کاهش وزن و لاغر شدن فرد کمک می کند.
فواید اسفرزه برای خانمها
علاوه بر خواص مذکور، مصرف اسفرزه در خانم ها، به رفع عفونت رحم، رفع خارش واژن، کنترل خونریزی دوران قاعدگی و کاهش خونریزی شدید کمک می کند.
شایان ذکر است که برای جلوگیری از بروز عوارض جانبی ناشی از مصرف زیاد اسفرزه و بهره مند شدن از فواید آن، باید اسفرزه را زیر نظر پزشک مصرف کرد.
خواص اسفرزه و نحوه مصرف آن
افزایش اشتها
افرادی که می خواهند اشتهای بیشتری داشته باشند، می توانند از ترکیب اسفرزه و خاکشیر استفاده کنند، این ترکیب باعث افزایش اشتها شده و به تصفیه خون کمک می کند.
کنترل دیابت
مصرف اسفرزه به دلیل شاخص گلیسمی پایین آن، موجب افزایش ترشح انسولین شده، از افزایش ناگهانی قند خون جلوگیری کرده و به کنترل دیابت کمک می کند.
درمان سرماخوردگی
مصرف مخلوط اسفرزه با آب جوش، در زمان سرماخوردگی، به بهبود التهاب گلو، رفع عفونت ریه ها و گرفتگی صدا کمک می کند.
خواص اسفرزه برای پوست صورت
مصرف اسفرزه علاوه بر فواید مذکور، خواص زیادی برای پوست دارد و موجب رفع خشکی پوست، جوش و التهاب شده، از پیری پوست جلوگیری کرده، و به ترمیم بافت پوست، آبرسانی، پاکسازی و روشن شدن آن کمک می کند..
درمان سردرد
یکی از خواص مهم اسفرزه درمان سر درد است. برای درمان سردرد ناشی از قرار گرفتن طولانی مدت در معرض آفتاب، می توان از مخلوط لعاب اسفرزه همراه با پودر گل ختمی استفاده کرد.
زمان استفاده از اسفرزه
خواص اسفرزه و نحوه مصرف آن
در زمان استفاده از اسفرزه توجه به نکات زیر لازم است:
از داروهای ملین استفاده نکنید.
بی اثرگذاری بیشتر اسفرزه، لازم است که روزانه آب بیشتری بنوشید.
طریقه مصرف اسفرزه برای رفع یبوست بدین ترتیب است که، باید آن را در آب خیس کنید تا لعاب دار شود.
استفاده نادرست یا زیاد از اسفرزه، می تواند باعث بروز مشکلات تنفسی شود.
افرادی که جراحی روده داشته اند یا دچار نفخ هستند، بهتر است در مصرف اسفرزه احتیاط کنند و مصرف آن را با مقادیر کم آغاز کنند.
به دلیل اینکه خواص و طبع اسفرزه سرد است، افرادی که طبع سرد دارند، باید آن را همراه با نبات یا عسل مصرف کنند.